Aiptasia
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Aiptasia – Glassrose

 

 

Glassrose er vel den mest kjente og plagsomme pesten saltvannsakvarister sliter med. Den kommer inn i akvariet via den levende steinen. Glassrosen har en enorm evne til å formere seg i løpet av kort tid og tar man ikke aksjon rimelig raskt etter å ha oppdaget et individ, løper man risiko for at den snarlig ( i løpet av 1-2 måneder) befinner seg overalt! Ikke bare at det er stygt, men disse smådjevlene inneholder tentakler som brenner koraller og muslinger til de dør.

Glassrosen har en gråbrunlig farge, men kan være mer gjennomsiktig (der av det norske navnet). Den har en stamme (fot) som den fester til underlaget med. Når den blir forstyrret trekker den seg sammen i en krok (som ofte er utilgjengelig for oss) på den levende steinen der den er festet i løpet av et sekund. Stammen ender i et hode med en "munn" omgitt av tentakler. De største vil vær ca. 10 cm i lengde, mens hodets diameter ca.5 cm.

Fjerning av Aiptasia

bulletIKKE luk de bort. For det første forsvinner de nesten innimellom kriker og kroker. Men det verste er at hvis man ikke får med alt (og det gjør man ikke) så regenererer den ikke bare til en ny, men flere nye glassroser i løpet av noen dager.

 

bulletDet finnes en nakensnegle som kun spiser aiptasia, nemlig Berghia verrucicornis. Etter at alle aiptasia er borte, dør sneglen pga mangel på mat (send sneglen videre til din venn før den dør!).

 

bulletEnkelte eremittkreps spiser også glassroser. Dardanus megistos (Red legged hairy hermit Crab) spiser gladelig aiptasia samt en del andre plagsomme alger også. Enkelte andre nakensnegler kan også spise glassroser, men igjen er det en fare for at de spiser koraller også

 

bulletPeppermyntereken, Lysmata Wurdemanni har også et godt rykte på seg for å spise glassroser.

 

bulletAv fiskene er Chelmon rostratus mest kjent for å spise aiptasia. Ikke alle individer spiser disse, men jeg har god erfaring så langt. Fisken er imidlertid vanskelig å holde og det er viktig at man ser at den spiser fiskefor i butikken før man går til anskaffelse. Den er rimelig reefsafe. Også andre sommerfuglfisker kan spise glassroser, i sær nevnes Chaetadon lunula (Racoon butterflyfish), Chaetadon kleinii, men de tar ofte også en jafs av koraller også! Keiserfisken Holocanthus Ciliaris (Queen angel) spiser gladelig glassroser i tillegg til alt annet i korallrevet også! Enkelte Centropygearter er beskrevet å fortære glassroser også. Også her er det fare for at koraller kan bli med ned på høykant som en bivirkning.

 

bulletEn annen metode som jeg selv har god erfaring med er å koke opp revers osmose-vann. Hell oppi 1 teskje calciumhydroksid ( ca 2 gram av det du lager kalkvann med på 1 dl vann) i et rent glass. Trekk denne overmettede væsken opp i en sprøyte og sett på en sprøytespiss. Før spissen inn i stammen eller hodet på glassrosen (vær rask før den "stikker av") og sprøyt rikelig inn i den. Har klart å drepe flere på denne måten, men ikke alle glassrosene er fysisk tilgjengelig for denne metoden. Tilsvarende metode er beskrevet også med saltsyre og kun kokende vann.