Bryopsis
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Bryopsis species

Beskrivelse

Bryopsis kommer inn i akvariet via levende stein. Den er en hårliknende/trådliknende (filamentøs type) makroalge. Mørk grønn i farge og vokser tett sammen på levende stein. På tuppen har de en fjærliknende avslutning og skiller denne fra en annen alge ved navnet Derbesia. I motsetning til Derbesia er fisker ikke glad i å spise Bryopsis og algen vil derfor gro uforstyrret. Ofte dukker bryopsis opp i et nyetablert akvarium i stor blomst. Senere når akvariet er mer innkjørt forsvinner det meste, men dessverre sjeldent helt. Den blir værende igjen på enkelte lokaliteter i akvariet.

Hvordan fjerne Bryopsis?

bulletDet er en fordel å få fjernet mest mulig av bryopsisalgen. Ellers kan den plutselig blomstre opp i akvariet. Å fjerne den helt er meget vanskelig. Man kan holde den nede ved stadig luking, men den vokser alltid tilbake igjen. Å fjerne hele de levende steinen som algen sitter på kan jo være et alternativ så sant lokalisasjonen er begrenset. Putt steinen separat på et mørkt sted i saltvann for en periode. Algen vil da dø ut. Når den introduseres i akvariet igjen er det lurt å feste en bløtkorall eller småpolypper over det gamle grostedet. Med stor sannsynlighet vil denne metoden gjøre at algens dager er talte!

 

bulletEnkelte kirurger kan vel ta en bit, men da er de svært sultne! Bryopsis inneholder nemlig et giftstoff som gjør at fiskene helst holder seg unna.

 

bulletEnkelte individer av eremittkreps er beskrevet å gjøre det samme, men å finne akkurat det individet er ikke lett!.

 

bulletSjøpinnsvin derimot kan ta en jafs.

 

bulletEnkelte snegler livnærer seg på Bryosis og er med hell forsøkt av akvarister tidligere. Eksempler på slike snegler er Tridachia species fra Florida /karibiske hav - Tridachia crispata, en nakensnegle. Vær obs på at sneglen imidlertid kanskje forsyner seg av andre ting i akvariet også! En annen snegleart; Elysia species har Bryopsis på menyen, men sulter i hjel etter at algen er fortært.