Dinoflagellater
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Dinoflagellater – brune slimalger

Oppblomstring av dinoflagellater kan ikke sjeldent se i et saltvannsakvarium. Dinoflagellatene smitter ikke over til andre akvarier da de til vanlig er representert i alle saltvannsakvarier. Det er bare når forholdene er de rette for organismen at de blomster opp og blir et problem.

    Død snegle

De er som regel brunlig til svart, men også beskrevet mer lyst og gjennomsiktig og legger seg som et slimete teppe over sand og levende stein. Typisk er at man i denne brune filmen ser luftbobler. De lager geleaktige matter som løser seg opp når man kommer i kontakt med dem. Etter hvert løsner de fra bunn og så går flak til overflaten med luftboblene og så ligger de og flyter i vannskorpa. For det første er dette stygt. For det andre kan det være giftig for snegler, eremittkreps og fisk. Et sikkert kjennetegn på at man har dinoflagellater, er når alle sneglende dør etter en stund. Snegler stopper nemlig å spise og dør etter hvert. Kirurger som spiser dinoflagellatene vil kunne stoppe å spise totalt og sulter i hjel. Den er mistenkt for å sette ned immunsystemet hos fisk. Den vanligste dinoflagellaten man ser på denne måten er Gamberdiscus toxicus, men andre arter er også beskrevet.

Fjerning av dinoflagellatene

bulletDette er en pest og en plage. Her nytter det ikke å kjøpe nyttedyr i håp om at disse skal spise opp problemet. De dør og derfor er det en dårlig løsning.

 

bulletDet er forsøkt flere typer av kurer, blant annet å øke eller senke saliniteten, vannskifter samt mekanisk fjerning eller utsugning av slimet. Ellers er det beskrevet tiltak som høy eller lav pH, høy eller lav temperatur, lav pH. Rikelig med vannbytter. Som man skjønner har folk vært desperate etter å bli kvitt plagene, men ingen sikker effekt er vel vist:

 

  1. Mindre lystid på akvariet har blitt brukt for å redusere oppblomstringen, men fjerner ikke dinoflagellatene helt. Det er anbefalt å skru av lyset i ca 1 døgn. Neste døgn har man lyset på i kun 4-5 timer og fortsetter slik til oppblomstringen er forbi.
  2. Det er også foreslått bruk av fosfatfjerningsmiddel, for eksempel RowaphosÒ , men dinoflagellatene overlever også i nokså fosfatfattig vann.
  3. Har du en oppblomstring bør man unngå å tilsette sporstoffer for en periode da dette gir økt næring for dinoflagellatene.
  4. I Delbeek og Sprung sin "The reef aquarium" hevdes det en kur som synes å være enkel og grei: Hev pH til 8,4-8,5 på dagtid og rundt 8,2 på natten ved hjelp av kalkvann og vips er man kvitt dinoflagellatene i løpet av en ukes tids behandling. Dette synes i dag som å være det beste botemiddel mot pesten hevder forfatterene. Jeg har selv forsøkt dette med hell, men store mengder Calsiumhydroksid går med. Har da blandet kalken direkte opp i ferskvann, røret rundt ca 1 minutt og helt oppi akvariet. Alt tåkelegges. Utrolig nok overlever både fisker og koraller. Dinoflagellatene døde ca etter 1 1/2 uke.
  5. Ozon synes ikke å hjelpe.
  6. Vi har også forsøkt klorokinfosfat i et kar med oppblomstring av dinoflagellater. 10 mg/liter saltvann. Dette er uhyre effektivt. Dreper dinoflagellatene tvert. Man må være oppmerksom på at skummeren går "spinn vill" og en uutholdelig stank (av døde dinoflagellater) oppstår. Man må være oppmerksom på at både koraller og fisker kan dø av denne plutselige forurensningen i vannet (fra døde dinoflagellater). Fisken og korallene bør være tatt opp i et karantenekar først. Metoden er kun aktuelt ved betydelig "desperasjonsfaktor". Etter død og fordervelse må vannet byttes.
  7. Selv hadde jeg en sommer med dinoflagellater etter et noe mindre vellykket medisineringseksperiment i mitt akvarie. Det var virkelig en stor oppblomstring. Jeg vet ikke hva som hjalp men de forsvant helt i hvertfall.

Jeg gjorde følgende:
1) Alt vann fra RO og ionefilteranlegg.
2) Forhøyet min magnesium til ca 1500
3) Økte KH fra ca 8 til 13 og pH fra 7,9 til 8,3.
4) Salinitet fra 1,022 til 1,026
5) Tok en sirkulasjonspumpe å blåste algene løs fra sand og stein - deretter brukte jeg en hov og tok opp algene som nå fløt i vannet.
6) Satte alltid på en colaflaske med vatt på en av sirkulasjonspumpene etter dette, og fikk fjernet de algene som fortsatt fløt i vannet.
7) Kjøpte et UV-filter – i håp om å drepe dinoflagellater i vannfasen.
8) Kjøpte 3-4 ekstra levende stein for å få inn evt ny bakterieflora i karet.
9) Bruker ikke jod og hadde ikke oppi sporelementer i perioden (kun buffer, Ca og Mg).

5) og 6) gjentok jeg kanskje 2-3 ganger i uken (ved behov). I løpet av sommeren var alt borte. Aner ikke om det var enkelttiltak eller alt til sammen som bidro eller om det rettet seg av seg selv. Men noe galt hadde jeg i hvert fall øyensynlig ikke gjort. Verdt å prøve kanskje?