Fireworms
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Fireworms / Bristleworms (BW)

BW finnes i store mengder i et akvarium. Opptil 90% av ormene sett i akvariet er BW. De lever på og i den levende steinen og i sandbunnen. Noen av ormene kan bli flere cm lange, mens andre er under 1 cm. De er avlange og typisk ormeliknende i utseende. De kan likne litt på larver til sommerfugler. Langs kroppen har de "børster" som kan brenne når man tar på den – bruk hansker! Kroppen henger sammen i segmenter. Enkelte arter har på hodet kjever. Avhengig av arten kan BW reprodusere seg seksuelt eller aseksuelt. De har en enorm evne til reproduksjon og regenerasjon. Fjerner man for eksempel kun noen segmenter av ormen, vil det kunne vokse ut en ny orm av restene.

De fleste BW er scavangers, dvs. at de spiser rester av for samt avføring og annet organisk materiale på stein og sandbunn. De er altså nyttedyr. Noen få BW er imidlertid rovdyr (eksempel er Hermodice carunculata) og kan ødelegge koraller, muslinger og gorgonier. Typisk er BW nattedyr. De kommer fram på sandbunnen og levende stein etter at lampene er slukket.

En del BW ønsker man opplagt å ha i et akvarium. De er med å rydde opp i avfallsstoffer. Men jeg har også sett at de kan bli for mange. Jeg har observert at en frisk tridacnamusling har gått til grunne pga at BW har irritert mantelen betydelig.

Man kan redusere stammen av BW rimelig enkelt ved følgende metode:

bulletUnngå foring i noen få dager
bulletTa et PVC-rør lukket i begge endene med avtagbare endestykker.
bulletBorr små hull i røret som passer med diameteren til ormene.
bulletLegg i en rekebit eller liknende inne i røret og senk røret til sandbunnen om kvelden like før lyset går av.
bulletTa opp røret om morgenen og hell ut masse ormer!
bulletKan gjentas så ofte man vil.
bulletEn annen metode er å putte noen biter av en reke i en damestrømpe i stedet for et PVC-rør. BW vil vikle seg inn og feste seg til de små trådene i strømpen og man kan ta opp strømpen neste dag med masse ormer festet på den.

 

bulletEllers finnes det naturlige predatorer av de minste BW. Eksempler på fisk er Chelmon rostratus, pseudochromis species. Reken Stenopus hispidus (bokserreke) er også kjent for å forsyne seg av BW.

 

bulletEllers så er det fornuftig med forebyggende arbeid. Ta den nyinnkjøpte levende steinen i karantene for en periode (eget kar – f.eks. en plastbalje med saltvann oppi, en sirkulasjonspumpe og en varmekolbe). Da kan man etter hvert plukke vekk div. ormer med en pinsett etter hvert.