Mantis reke
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Mantisreke -Odontodactylus sp.

 Mantis Shrimp, profile view [109k]Mantis shrimp (118k]

Bildene er tatt og lånt ut av Jeff Jeffords. http://www.divegallery.comDenne reka er et skikkelig rovdyr. Den kan begi seg på og drepe små fisk, andre reker, bristleworms, muslinger, eremittkreps og krabber. Den introduseres inn i akvariet ved levende stein som den skjuler seg inni.

Karakteristikk

Det finnes ca 450 forskjellige typer. Størrelsen varierer fra ca 2 til 40 cm. Vanligst er den i akvariet ca 3 til 12 cm og hører til arten Gonodactylus.

Egentlig er mantisreken ikke en reke. Mer riktig betegnelse er en Stomatopod. Kroppen er avlang. 2 øyer på stilk. 2 klør. Den kan ha mange farger, men grønn er det vanligste. Mantisreken er meget sky og den søker ofte inn i huler i levende steinen i løpet av brøkdeler av et sekund.

Fjerning av mantisreken

bulletDette dyret bør på alle vis forsøkes fjernet. Ellers kan det gå hardt utover de andre dyrene i akvariet. Som regel har mantisreken et tilholdssted i en bestemt levende stein. Hvis denne kan fjernes enkelt og greit uten å ødelegge for mye, er jo dette det beste. Fjerning av steinen må skje raskt og kontant, ellers så stikker mantisreken ut før du aner det. Det er lurt å ha et stort nok nett å ha under steinen så fort du begynner å løfte på den. Husk å ha på tykke hansker når du tar i steinen. Mantisreken kan bite hardt!

 

bulletEn annen jaktmetode er å stikke en strikkepinne med stor kraft inne i den hulen hvor mantisreken forsvant sist. Det kan hende man er heldig og treffer den!

 

bulletEn annen mulighet er å lage en felle. Plasser en rekebit inne i en kasse. Når mantisreken har gått inn boksen, kan man ha en falldør som går igjen av seg selv. En slik felle kan lages enkelt ut i fra en plastboks med lokk. Boksen settes på bunnen nær hulen til mantisreken. Plasser en levende stein oppå boksen så den blir fiksert i en stilling. Fest lokket med strikker slik at lokket er lukket. Bend lokket åpent og fest et lite plastrør i mellom åpningen slik at lokket står av seg selv i åpen posisjon. Fest et fiskesnøre til røret og trekk raskt i tråden når mantisreken er inne i boksen. Mantisreken er mest aktiv på nattestid. Sett boksen ut like før lyset slukker, ellers vil fisken spise lokkematen først. Det kan hende man må tilvenne mantisreken fellen i en uke eller 2 før man tar og gjør et fangingsforsøk.

 

Skisse over felle: