Montiporaspisende nakensnegle
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Montipora-spisende nakensnegle - En aeolidoidea art

Symptomer og utseende på en montipora som er affisert

I første omgang legger man merke til på montiporaen at fargen kan være noe blass / bleket. Det starter nær roten på korallen der den er festet på den levende steinen. Ofte er polyppene i dette området av korallen trukket seg tilbake. Resten av korallen kan øyensynlig se ok ut. Ser man nøyere etter kan man i sær på undersiden av korallen observere områder med manglende vev. I starten er dette hvitt da skjellettet synes, men etter relativt kort tid begynner det å vokse alger og diatomer slik at området er grønt / brunt (og dødt).

Litt om nakensneglen

Noen sikker identifisering tror jeg ikke finnes. Nakensneglen hører inn under gastropodene. Noen hevder den tilhører ordenen "Aeolidoidea" innenfor nakensneglene. Disse har ikke gjeller med "puster" via overflaten til dyret ("huden"). Alle aeolidoidea er karnivore, dvs. de spiser animalsk føde. Dette skulle passe bra med at de gjør seg mette på montiporakoraller. Den ser ikke ut til å fortære andre SPS. Se alltid etter den på undersiden av korallen for å finne dem. Den er hvitlig og ca 0,25-0,5 cm stor. Ut i fra kroppen er det små "hvite pigger". Av og til kan man se en klynge med masse egg i et slags beskyttende slimlag.

Hvordan fjerne nakensneglen fra akvariet

bulletEn enkel, men kanskje ikke så festelig mulighet, er å fjerne alle montiporaene i karet. Nakensneglen vil dø ut da den ikke har noen vert mer. Sultedøden vil ta den. Hvor lenge man må vente er ikke fastslått.

 

bulletMekanisk fjerning: Ta en sprøyte og forsøk å skylle nakensneglene av korallen. Du må selvfølgelig ta korallen ut av karet når du gjør dette så ikke skyllevannet havner oppi akvarievannet. Bruk vanlig akvarievann, ikke ferskvann da dette vil stresse korallen unødig. Eggene vil sitte for godt fast. Bruk en tannbørste for å skubbe de løs. Dypp ned i "nytt" akvarievann i håp om å få skyllet vekk alle eggene. Korallen må i karantenekar etterpå slik at man kan observere hvorvidt det er flere nakensnegler og egg igjen.

 

bulletSaltsyre er forsøkt dryppet / sprøytet med en nålespiss  på affiserte områder på korallen. Dreper nok nakensneglen, men det bør ikke bli for mye for korallen går samme vei. En fullstendig fjerning av nakensneglen og ens egg er nok vanskelig med denne metoden. Men infeksjonen kan til en viss grad holdes i sjakk. Saltsyren kan man kjøpe på et byggvarefirma, f.eks. Maxbo.

 

bulletBruk Tetra Marine Oomed og Lugols løsning. Vanligvis vil flatormer dø av Tetra Marine Oomed. Også flatormer har evnen til å puste via skinnet slik at disse 2 dyrene er litt like i fysiologi. Derfor virker nok denne kuren også på nakensneglene. Nakensneglene vil med denne behandlingen anta en lett blålig farge. Etter ca 1 døgn er nakensneglene døde forhåpentligvis.

Dosering og framgangsmåte: Bruk akvarievann. IKKE hell Tetra Marine Oomed i karet, men i en separat beholder med akvarievann. Dosen er 0,75 ml Tetra Marine Oomed i 1 liter akvarievann. Dypp både den levende steinen og korallen. Varighet 10 minutter. Kast vannet. Deretter 10 dråper Lugols løsning i 1 liter med nytt akvarievann. Varighet 10 minutter. På slutten skylles korallen godt fram og tilbake i vannet slik at de døde nakensneglene og evt. egg detter av. Husk at korallen må i karantene etter dette slik at man er sikker på å ha drept nakensnegler på korallen, men også at evt. gjenblivende nakensnegler og egg i akvariet har dødt (=sultet i hjel).

 

bulletFerskvannsdip av korallen anbefales ikke – dette tar livet av montiporaer.

 

bulletSå vidt man vet (men det gjør det kanskje allikevel?) finnes det ingen naturlige predatorer som vil fortære disse nakensneglene.

 

Bilder

Takk for flotte utlånte bilder - Fotografier fra  www.cowfish.info

 

Referanser

reeffarmers.com 2000. Tracy Gray.