Nye koraller i akvariet
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering Plagsomt For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Verdt å vite om nye koraller i akvariet?

 

Akklimatisert korall er best

Det er ofte større sjanse for å lykkes med en korall som er ferdig akklimatisert i et akvarie hos forhandler, enn koraller som kommer direkte fra transportkassen. Spør forhandleren hvor lenge han har hatt korallen.

 

Er korallen som du skal kjøpe ordentlig frisk?

Se på basen (bunn/foten) på storpolyppede steinkoraller (LPS) (eks. Trachyphyllia, Lobophyllia, Cataphyllia, Euphyllia) før du kjøper. Vevet skal sitte langt ned og ikke trukket seg oppover slik at store deler av skjelettet synes. Sistnevnte er tegn på at korallen ikke er helt frisk. Dette kan riktignok rette seg raskt under de rette forhold, men det er bedre å velge en korall som er frisk framfor en som sliter litt. Se at polyppene er ute på korallen du kjøper. Dette er et tegn på at korallen trives.

Dårlig ekspansjon av vevet til korallen

Dårlig ekspansjon av vevet kan være et tegn på at korallen ikke trives. Normalt skal jo mange koraller øke sitt volum x 2-3 under dagbelysning.

bullet

En av årsakene til at den ikke blåser seg opp kan være at f.eks. en fisk er borte og napper på den inni mellom. Det kan være nok med 3-4 ganger om dagen. Og det er jo ikke alltid lett å få med seg. Lang observasjonstid med god tålmodighet er eneste måten å finne ut dette på.

 

bullet

En annen mulighet er at en nabokorall plager den. Dette kan skje ved såkalte sweepere som er lange tentakler som svir nabokorallen. Sørg for god plass mellom korallene. Det kan også skje ved at en korall utsondrer gifter i vannet som påvirker nabokorallen. Mistenkes dette, så flytt korallene vekk fra hverandre. Bruk filtrering med aktivt kull for å bli kvitt den kjemiske krigføringen. 

            En Plerogyra sinosa (boblekorall) med en lang sweeper-tentakkel

bullet

Likeledes vil enkelte koraller ikke ekspandere skikkelig hvis vannverdiene ikke er optimale. Både temperatur, pH, kalsium og alkalinitet er viktige parametre som er nødt til å være noenlunde korrekte for at koraller skal trives. For stor forurensning og opphopning av avfallsstoffer vil også gi mistrivsel av korallen. Se her for optimal vannkvalitet.

Hvitt slim

Når korallen har blitt transportert over en lang periode, skiller den ofte ut et slim. Dette ser ut som en hvit film omkring korallen. Liknende kan man også se hvis man flytter korallen rundt i akvariet – den reagerer på stresset på denne måten. Etter 1-2 dager forsvinner slimet.

 

Korallsykdommer

Se her for dette emnet.

Karantene av korallene

Karantene av alt du kjøper til akvariet er en god investering. Dette gjelder også koraller. Ved å bruke observasjonstid i et karantenekar kan man oppdage korallsykdommer. Man kan oftest med enkelthet fjerne uønskete kryp, sykdommer og alger som medfølger korallen og steinen den er festet på. Et karantenekar gir deg en god observasjonsmulighet og gjør korallene letthåndterlig. Optimalt bør korallen med medfølgende stein gå opptil 1 mnd. i karantene for å være helt sikker. Det gjelder bare å ha tålmodighet til det. I alle fall kan dette spare deg for masse frustrasjoner og desperasjoner på sikt. Et slikt karantenekar trenger ikke å ha skumming, men god vannkvalitet og lys er selvfølgelig viktig.