Convolutriloba retrogemma
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Røde planarier – Convolutriloba retrogemma

Røde planarier er en flatorm. Den lever på avfallsrester fra fisker etc. samt alger i akvariet. Den spiser imidlertid også koraller!! I sær er det spekulert i at de fortærer koraller som allerede er svekket. Det er litt mindre sikkert at de gyver løs på friske koraller. Den blir ca 5-7 med mer stor og rødgul i farge. Fargen kan variere litt pga at flatormen inneholder zooxanthellae (symbiotiske alger som er fotosyntesende) som den får fra korallene som fortæres. Ved at flatormen får næringen sin på denne måten, har den en enorm evne til reproduksjon. Dette skjer aseksuelt, dvs ved at en flatorm blir til flere uten at en annen flatorm er med på moroa! I løpet av kort tid kan et helt akvarium være dekket med disse flatormene. Derfor er denne flatormen beskrevet som en "pest" i akvariet. Røde planarier vokser også raskere hvis det er mye lys tilstede (jmf. at de inneholder zooxantheller).

De røde planariene introduseres til akvariet med levende stein. I sær har stein fra Øst-Afrika og Indonesia kommet i miskreditt. Ellers vil den kunne dukke opp i akvariet hvis man har kjøpt en korall fra et annet sted og den følger med som blindpassasjer.

Fjerning av røde planarier

bulletDet beste man kan gjøre er å unngå og få flatormen introdusert i akvariet. Vær nøye med hva man introduserer i akvariet. Alt man putter opp i karet bør ha gjennomgått en karanteneperiode på 4 uker (ikke bare fisk, men også levende stein og koraller). Ferskvannsdip av korallene synes fornuftig. De røde planarier dør i løpet av få sekunder i ferskvann. Sørg for samme temperatur og pH på vannet som det du har i saltvannskaret. pH-reguleringen gjør du ved å tilsette buffer til ønsket pH.

 

bulletHvis man først har fått røde planarier, anbefaler mange at man forsøker å bli kvitt dem før de blir for mange. Denne holdningen forfektes fordi at hvis man lar være å gjøre noe, kan det i løpet av kort tid være et overgrodd akvarium av røde planarier. Når det først har blitt så ille er karet fortapt. Men det finnes også de som proklamerer at man heller bør ha en nihilistisk holdning og bare avvente i håp om at de dør ut av seg selv.

 

bulletFysisk fjernelse av flatormen er kun mulig hvis utbredelsen er helt lokal. Befinner flatormen seg på en korall og ingen annen, kan denne tas opp forsiktig og så skylle den i en ferskvannsdip. Evt. hvis de røde planariene kun befinner seg på et lokalisert sted på sandbunnen kan man forsøke å suge de opp med et hevertsystem.

 

bulletDet finnes en nakensnegle ved navnet Chelidonura varians som spiser disse flatormene med god appetitt. Vellykkete forsøk har blitt gjort flere ganger med denne sneglen.

 

bulletEnkelte individer av forskjellige fisketyper er rapportert å spise røde planarier. Det er imidlertid umulig å vite på forhånd akkurat hvem fisk som synes dette er god mat. Eksempler på fisker som kan spise røde planarier er Synchiropus picturatus (en type mandarinfisk), gyltene pseudocheilinus hexataenia, Anampses og Macropharygodon varialvus (leopardgylte).

 

bulletAv kjemiske substanser/medikasjon som kan knekke røde planarier, er kininbaserte stoffer beskrevet effektive. Et eksempel man trolig kan bruke er klorokinfosfat, et antimalariamiddel. Men det er ikke helt reefsafe (SE HER) og anbefales generelt ikke å bruke utenom ved full desperasjon! Det finnes også kommersielle produkter tilgjengelig. Noen oppgir ingen innholdsfortegnelse. En del av disse virker nok, men jeg vil være skeptisk til å helle oppi karet stoffer jeg ikke vet hva inneholder. Langtidskonsekvensene kan bli store. Allikevel kan jeg skjønne frustrasjonen til mange ved et utbrudd av røde planarier, slik at dette bør være siste utvei. Husk at hvis man velger å bruke et giftstoff mot de røde planariene, og det er et skikkelig utbrudd, vil alle røde planarier dø momentant. Dette vil gi et utslipp av et toksin (giftig stoff) som er rødlig. Ta ut fisken straks, ellers blir den drept! Gjør vannbytter og kullfiltrer vannet.