Red Bugs
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

 

Red bugs

Beskrivelse av parasitten og skaden den gjør på Acropora

Red bugs er små dyr i en klasse som kalles copepod. Arten er trolig noe som kalles Tegastes. Men de er ikke lett å skille fra visse amphipoder på Acropora som ikke er parasitter og ikke gir sykdom / død. De har en livssyklus som nå ser ut til å være slik at det ikke er et larvestadium tilstede, men utvikling direkte fra egg. Disse små dyrene lever kun av acroporaer. Eric Borneman har testet disse parasittene på bl.a. Pocillopora, Seriatopora, Montipora, Pavona uten at red bugs festet seg på disse korallene. Andre har observert Damnicornis, Stylophora, Anacropora og Heliopora der parasitter har vært tilstede i miljøet, men uten affeksjon av disse. Uten acropora i karet vil parasittene leve kun i 3-4 dager. Red bugs svømmer godt og sprer seg fra den ene acroporaen til den andre. Dette kan faktisk observeres ved å se nøye etter i et lite akvarie. Acroporaene vil mistrives – polyppene vil ikke komme fram mer. Fargene forsvinner - først i tuppene. Korallen blir blek. Etter hvert vil vevet forsvinne helt. Til slutt sitter man tilbake med et dødt acroporaskjelett. Dette kan ta uker til måneder. Enkelte forfattere hevder at noen arter av acropora er mer utsatt enn andre. Bl.a. synes for eksempel A. Youngei til å være immun mot parasitten. Andre Acroporaer hemmes betydelig, men dør ikke, mens andre igjen blir fort sykdomsmanifistert og dør.

Ser man nøye etter kan man skimte små parasitter på korallen. De er gule med en rød prikk på den ene enden (dette er hodeenden). Man oppdager parasitten som oftest lettest på skyggesiden av korallen – her er det mindre polypper framme så det er lettere å se dem. De er ca 0,5 mm store.

 

Behandling av red bugs

 

bulletKarantenekar av nyervervede acroporaer er det aller beste forsvar mot red bugs. Observer korallene og se om red bugs er tilstede. På denne måten slipper man affeksjon av hovedkaret. En god forebyggelse er bedre enn en slitsom og frustrerende infeksjon og behandling. Har du acroporaer i akvariet fra før av og vil sette til en ny acropora, bør man seriøst vurdere karantene først.

 

bulletFjerning av alle acroporaer i minst 1 uke fra hovedkaret vil definitivt fjerne parasittene fra systemet da de vil dø ut pga hungersnød. Spørsmålet er: Hva gjør du med acroporaene? Hiver dem? (=dyrt og lite morsomt). Eller behandler de i en karantenetank som nevnt i metodene under?

 

bulletMekanisk fjerning fungerer dårlig. Red bugs sitter godt fast. Det er vanskelig å fysisk fjerne de med en pinsett. Det er også forsøkt å "skylle av" parasittene med en sirkulasjonspumpe, men som regel sitter de for godt fast og dette må jo også skje på et sted hvor parasittene ikke kan svømme tilbake eller til nye acropora-kolonier.

 

bulletFerskvanns dypp synes bare å gi mer skade på korallen enn på parasittene og anbefales ikke.

 

bulletDet er forsøkt forskjellige fisker som man antok kunne være naturlige predatorer. Verken Pseudocheilinus hexantaenia, Synchiropus splendidus synes å kunne hamle opp med parasittene. Den symbiotiske krabben Xanthiid som lever i acroporaer har hos noen akvarister gitt suksess i å fjerne parasittene, mens andre ikke har hatt hjelp av denne.

 

bulletEric Borneman hevder også at jod-dip har en meget god effekt. Han har behandlet flere 100 acroporaer på denne måten med 100% effektivitet. Hans oppskrift er 5 ml av Lugols løsning pr. liter vann – dyppetid ca 2-5 minutter. Selv om noen red bugs fortsatt er tilstede etter dippen, er de sannsynligvis døde. Sjekk dette med forstørrelsesglass – se etter bevegelse eller om de ser døde ut. Dip over 5 minutter anbefales ikke da fare for drepe korallen øker bratt med tid over 5 minutter. Etter dip må korallene plasseres i karantenekar i minst 4 dager, ellers vil korallene reinfiseres. Det anbefales å gjøre 2 dip alt i alt i løpet av et intervall på ca 2-4 dager. Metoden kan brukes på nyankomne acroporaer også – som forebyggende behandling.

 

bulletReef Dip® fra Seechem har blitt forsøkt av Greg Hiller med varierende suksess fra full eradikering, til nokså mislykket resultat. Innholdet er jodbasert, slik at dette ikke er helt uventet. Maksimum dosering (slik det angis på flasken) i dippen anbefales over 15 minutter. Kan gjentas flere ganger etter hverandre ved behov (med noen dager i mellom hver dypping). Noen har forsøkt en betydelig høyere konsentrasjon og varighet på dyppet med til dels vellykket resultat. 

 

bulletInterceptor er et annet middel som kan benyttes. Dette har blitt nokså populært å bruke i Norge. Middelet er et bredspektret anti-ormemiddel og brukes innen veterinærmedisinen blant annet for hjerteorm, hakeorm og nesemidd hos hund. Det generiske stoffet er Milbemycin oxime. Det beste er å få alle acroporaene i et karantenekar og gi Interceptor der. Interceptor er nemlig ikke så spesifikt at det kun tar livet av red bugs. Da slipper man evt. død av reker, eremittkrepser, krabber, ormer og andre "pods" (Amphipoder og Copepoder) som det finnes rikelig av i karet. Koraller, muslinger og fisk synes ikke å påvirkes av Interceptor. Hvis man velgeren å behandle selve hovedkaret med Interceptor må man allikevel ha "i bakhodet" at det trolig kan påvirke mikrofloraen i karet. Foreløpig har man vel sett lite bivirkninger makromessig sett, men hva som skjer med balansen i karet på sikt vites det foreløpig lite om. Allikevel hevder flere brukere av Interceptor at "-podene" kommer tilbake i antall som før etter ca 1-2 mnd. etter behandling. Det finnes situasjoner der Interceptor må brukes framfor jod-dip;
  1. Mangel på karantenekar.
  2. Noen acroporaer er så store og så godt festet til store levende steiner og andre koraller at det ikke lar seg gjøre å dyppe dem for deretter å ha de i karantene i 4-5 dager. Alt av acroporaer må fjernes fra hovedtanken. Ellers er det bortkastet.

           Eneste løsning blir da Interceptor i hovedkaret.

o Dosering av Interceptor:

A) Ta 1 tbl (av den største typen) dvs. omtrent 1 gram. Denne inneholder 23 mg Milbemycin oxime. 1 slik tablett er nok til 1438 liter vann.

          B) Knus 1 slik tablett til et fint pulver og bland ut i 1 liter akvarievann.

Doseringstabell: Husk å forsøke å beregne ditt vannvolum – ta med volumet i sump og diverse rørsystem / skummer / kalkreaktor etc.. Trekk fra volumet av den levende steinen og sanden.

Antall liter vann i akvariet

Antall dl av 1 liters blandingen ovenfor

100

0,7

200

1,3

300

2

400

2,7

500

3,4

600

4,1

700

4,8

800

5,4

900

6,1

1000

6,8

2000

13,6

C) Skru av skummer (dvs. vannet skal løpe igjennom skummeren, men ikke lage skum. Skru av UV-lys, ozon og filtre (kullfiltre/mekaniske filtre)

D) Etter 6 timer settes skummer og annet utstyr på. Sørg for god kullfiltrering.

E) Bytt så 25% av vannvolumet.

F) Kuren skal gjentas i alt 3 ganger med et intervall på 1 uke mellom de 2 første kurene. Vent så 14 dager før siste kur.

Hvordan få tak i Interceptor?

For å få tak i Interceptor må man ta kontakt med en veterinær. Middelet er på registreringsfritak i Norge. Dvs. at det ikke er lett tilgjengelig på apoteket. Interceptor har heller ikke indikasjonen "red bugs i akvariet" som indikasjon. Derfor vil en del veterinærer kvie seg mot å utskrive midlet. Man må bare forklare problemet og håpe at veterinærene er forståelsesfulle og ikke bundet helt opp i lover og regler.

Bilder

 

Referanser

http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?s=&threadid=380591&highlight=red+bugs

http://reefs.org/phpBB2/viewtopic.php?t=45859

Eric Borneman. Reef central tråd 2004

Greg Hiller. An aquarist's experience with a species of acropora parasites. Advanced aquarist's online magazine, june 2003

Ronald L. Shimek. Bitty bugs: Copepods in the reef aquarium. Reefkeeping.com. 2002-10.