Sjøeple
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering Plagsomt For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Pseudocolochirus axilogus

Sjøeple (nor.)

Sea urchin / Sea apple (eng.)

 

Kroppen til det australske sjøeplet er lys til mørk blå. I tillegg kan den ha en flott rødfarge. Tentaklene er røde og fiolette med hvite tupper. Føttene er gule. Dette er et nydelig dyr og et flott skue for øyet og gjør seg i et korallrevsakvarium.

Dette er et vanskelig dyr å få til å trives i et akvarium. Man bør helst mate det. Plankton er dietten i naturen. Dette er jo ikke lett å få til i akvariet, men jeg har lykkes med å mate det med mysis som jeg har sendt ned til tentaklene via en plasslange koblet til en sprøyte. Hvordan sjøeplet spiser er et flott syn i seg selv. Den bretter ut tentaklene sine og fanger små partikler i vannet som fester seg. Deretter føres en etter den andre av tentaklene inn i den sentrale munnen som renser tentakelen ren. Avføringen kommer ut periodevis i støt baktil på røret i den andre enden.

Sjøeplet beveger seg i akvariet og trives i middels til sterk sirkulasjon. Når den først har funnet sitt sted, blir den gjerne der videre. Den må på ingen måte komme i kontakt med sirkulasjonspumper eller varmekolber. Et dødt sjøeple vil forgifte alle dyr med ryggrad (vertebrater) og kunne ta livet av dem. Plutselige forandringer i pH eller saltholdighet forårsaker skade og evt. død av sjøeplet. Fisker som napper på sjøeplet er også i fare av å bli forgiftet. Eksempler på slike fisker er sommerfuglfisker og keisere.

Sjøeplet er kun for eksperter. Man må kunne lese dyrets tilstand. Ser man at dyret mistrives og skrumper inn - fjern det før det dør!! Unngå at den kommer i direkte kontakt med luft ved håndtering.