Valona
Startside Opp Artsinformasjon Akvariebygging 4100 l akvarium Galleri Div. om fisk Div. om koraller Oppstart av akvarium Vannkvalitet Kjemi Sand og stein Utstyr Akvarielys Glass Rørmontering For varmt vann Fotografering Linker Search Butikken ACRO Marinakvariet

 

 

Algene Valonia species og Ventricara ventricosa – grønn boblealger

Beskrivelse og vekst

Boblealgene kommer inn i akvariet via den levende steinen. Den grønne boblealgen er en rund eller avlang grønn makroalge. Det finnes flere typer; Valionia macrophysia som har relativt store bobler, Valionia aegagropila som er 2-3 ganger mer lang enn bred i form og Valionia utricularis som er i sær avlang i form. Ventricara ventricosa blir ca 1-2 cm store og er runde og grønne og den vanligste boblealgen å se i akvariet. Studerer man den nærmere er boblen en encellet organisme med flere cellekjerner inne i boblen. En typisk lokalisasjon for denne algen er områder på en korall (steinkorall) hvor det ikke ligger noe vev over eller et område på en levende stein som ikke er tatt opp av en annen organisme. Får den fotfeste kan algen til og med skille ut stoffer som gjør at korallen trekker seg ytterligere tilbake og boblekorallene vokser videre på skjelettet til korallen i kolonier.

          

Valionia aegagropila                                                      Ventricara ventricosa                 

Spredning av algen

I begrenset mengde kan denne "grønne boblen" se grei nok ut. Faren er imidlertid at den sprer seg raskt til å gjelde hele karet. Og da blir det stygt! I løpet av få uker kan den bre seg eksplosivt da den reproduserer seg i et høyt tempo. Måten boblealgen sprer seg på er ved at boblen sprekker etter hvert. Cellekjernene inne i boblen blir da frigjort og massevis av nye bobler vokser fram fra cellekjernene som så sprer seg på nye steder i akvariet. Når først akvariet er dekket av boblene er det vanskelig å bli kvitt dem. Moralen er derfor at man må gjøre noe med disse boblene når man ser dem (før det er for sent).

Tiltak for å fjerne algen

bulletForebyggelse mot boblekorallenes vekst og spredning er å ha mye koraller på den levende steinen. Da blir det mindre plass til boblealgen. Tilsvarende ser man at der det er god vekst av kalkalger får boblealgen mindre fotfeste. Sørg for gode kalsium- og alkalinitetsverdier!
bulletPell de ut av karet! Forsøk forsiktig å løsne algene fra festepunktet på korallskjelettet eller levende steinen. Mange av dem sitter løst. Forsøk forsiktig å vri og vippe de fram og tilbake til de løsner. Andre sitter imidlertid godt festet. Prøv for all del å unngå at boblen sprekker. Da har du nemlig sådd nye boblealger i løpet av et brøkdel av et sekund.
bulletEn metode som er beskrevet hos disse boblene som sitter godt fast er å stikke en tynn nål påmontert en sprøyte inn i dem og suge ut innholdet inn i sprøyta. Da slipper man å få nye "babybobler" ut i systemet!
bulletDet finnes noen få dyr som spiser boblealgen. Zebrazoma desjardinii er beskrevet å spise Valonia, men det gjelder nok ikke alle individer av arten. Det finnes også en krabbe, Mithrax sculptus (Emerald green crab, eng.) fra Indonesia som angivelig også skal ha Valonia på matkartet. Ulempen er angivelig at den dør ut når den siste boblealgen er spist opp.
bulletHar boblealgene spredd seg overalt? – Ta alle levende steinene ut av akvariet. Fjern alle boblene mekanisk og skrubb godt på festestedene med tannbørste. Skyll steinene i "rent saltvann" før de går oppi karet igjen.